Nedostaci vida

Namena naočara je da koriguje nedostatke vida, da obezbedi zaštitu od različitih vrsta zračenja i zaštiti od udara.

Rožnjača i očno sočivo čine optički sistem oka. Kod normalnog oka oštra slika predmeta se formira na mrežnjači tako što se slika kroz optički sistem oka fokusira na mrežnjači. Da bi mogli da se fokusiraju i jasno vide predmeti na različitim udaljenostima očno sočivo ima sposobnost promene krivine, odnosno promene dioptrije.


Akomodacija je sposobnost oka da promenom dioptrijske jačine očnog sočiva fokusira predmete na različitim udaljenostima.

Dalekovidost (Hypermetropia) - Kod dalekovidog oka slika predmeta se fokusira iza mrežnjače. Najčešće razog tome je malo oko. Ova mana se koriguje oftamološkim sočivima sa pozitivnom dioptrijom.

Kratkovidno oko (Myopia) - Kratkovido oko fokusira sliku ispred mrežnjače. Kratkovide osobe ne vide jasno na daljinu. Ovaj nedostatak se koriguje negativnim oftamološkim sočivima.

Astigmatizam može da se javi kod svake od predhodno spomenutih mana vida. Najčešće ga uzrokuje nepravilnost površine rožnjače. Kod astigmatičnog oka ne postoji sposobnost formiranja jedinstvene slike tačke u odgovarajućoj tački na mrežnjači zbog toga što oko u različitim presecima ima različite dioptrijske jačine. Astigmatizam se koriguje cilindričnim sočivima.

Poremećaj akomodacije – Prezbiopija - Očno sočivo sa godinama postepeno gubi sposobnost akomodacije. Prezbiopija(staračka dalekovidost) se javlja kod starijih ljudi i manifestuje se kao nemogućnost oka da izoštri sliku bliskih predmeta. Najčešće je prvi simptom prezbiopije nemogućnost da se bez napora čita tekst na normalnoj udaljenosti od oka. Pacijentu sa prezbiopijom su potrebne dve dioptrije: jedna za daljinu i druga, u pozitivnom smislu veća , za blizinu tj. za čitanje. Ovo može da se obezbedi bifokalnim ili progresivnim sočivima . Prezbiopija može biti u kombinaciji sa miopijom, astigmatizmom i hipermetropijom.

Razrokost(strabizam) se javlja kod narušenog uzajamnog položaja očiju i neusaglašenog zajedničkog kretanja očiju. Koriguje se prizmatičnim sočivima.

© 2016 Optika Ottimo Occhio.

Back to top