Danas se između ostalih u oftamološke svhe koriste sledeći organski materijali

CR 39 je materijal sa nižim indeksom , male gustine čiji se problem niske površinske čvrstoće rešava sa nanošenjem tvrdog sloja.
Polikarbonat koga odlikuje velika čvrstina i 100% uv zaštita.
Trivex je prvi optički matrijal koji u sebi sadrži tri veoma bitne osobine a to su:

  • Superioran kvalitet slike
  • Izuzetna mehanička čvrstoća (nesalomiv je)
  • Veoma lagan

Fotoosetljiva organska sočiva su sočiva koja zatamnjuju u zavisnosti od svetlosnih i temperaturnih uslova,. Transition sočiva su fotoosetljiva sočiva najnaprednije generacije. Tamni brzo i ravnomerno po celoj površini(75%). Nudi potpunu UVA i UVB zaštitu. Štiti od neprijatnog bleštavila. Dostupno je u sivoj i braon.

Polarizovana sočiva koja su prvenstveno namenjena vozačima u uslovima dnevne vožnje, kao i osobama koje obavljaju sportske ili neke druge aktivnosti u blizini površina sa visokom refleksijom(sneg,voda...) Pri posmatranju predmeta u okruženju sa visokom refleksijom, bljesak reflektovanog zraka svetlosti stapa se sa realnom slikom predmeta i tako, uvodeći u sliku objekta određeni stepen „vizualne buke“, onemogućava jasno posmatranje objekata. Jedini način eliminisanja ovakvog delovanja bljeska jeste upotreba polarizovanog sočiva. Za razliku od fotoosetljivih sočiva kod kojih je zatamnjenje izazvano reakcijom na UV zračenje, ova sočiva deluju i kada nisu pod dejstvom UV zraka kao što je slučaj na primer pri vožnji gde vetrobransko staklo eliminiše UV potrebno za fotoosetljivu reakciju. Štiti od opasnih UVA i UVB zračenja. Mogu se naručiti u bojama Gray, Brown i Green.

DriveWear sočiva su u mogućnosti da reaguju na različite uslove osvetljenja kako iza vetrobranskog stakla tako i van njega. Od jakog i intezivnog „sunca“ i jakog blještavila, do uslova oblačnog vremena, DriveWear sočiva nude adekvatne vizualne uslove. Eliminacija odsjaja je rezultat toga što su u pitanju polarizovana sočiva , a poboljšanje i zaštita vida kroz fotoosetljivost koja reaguje i na vidljivu i na UV svetlost, je zadužena Tranzition tehnologija u proizvodnji sočiva. Kombinacijom snaga ove dve danas u svetu najvažnije tehnologije, proizvedeno je sočivo sadašnjice, DriveWear. Nudi potpunu UV zaštitu.

Bifokali su namenjeni za korekciju prezbiopije i imaju dva dioptrijska polja: osnovno koje služi za gledanje u daljinu i ima manju dioptriju i adiciju koja služi za gledanje na blizinu i ima veću dioptrijsku jačinu.

Progresivi (multifokali) se koriste za korekciju prezbiopije. Kao i bifokali imaju polje za daljinu sa manjom dioptrijom i polje za blizinu sa većom dioptrijom. Za razliku od bifokala prelazi između polja su neprimetni, a između polja za daljinu i zone za blizinu postoji koridor dužine kojeg se dioptriska jačina kontinualno menja. Širina vidnog polja duž koridora je smanjena jer postoje astigmatične smetnje u donjem nazalnom i donjem temporalnom područiju sočiva. "

© 2016 Optika Ottimo Occhio.

Back to top