Sočiva

Sočivo je optičko pomagalo koje je tanko i lagano i izrađeno od posebnog plastičnog materijala, koje se postavlja na rožnjaču.

Sloj koji se nalazi između rožnjače i kontaktnog sočiva ispunjen je suzama i predstavlja sloj preko koga rožnjača “diše”, obzirom da u rožnjači nema krvnih sudova. U današnje vreme kontaktna sočiva nalaze široku primenu i to u zavisnosti od same vrste sočiva i indikacija zbog koje se vrše oftalmološki pregledi.

Vrste kontaktnih sočiva

  • Meka kontaktna sočiva
  • Tvrda kontaktna sočiva
  • Polu-tvrda ili gaspropusna GP kontaktna sočiva

Danas se u sve većoj meri koriste meka kontakta sočiva. U zavisnosti koliki procent vode sadrže koji određuje da li se moraju dnevno skidati ili se mogu produženo nositi, meka kontaktna sočiva imamo kao dnevna, mesečna ili godišnja. Meka kontaktna sočiva mogu korigovati astigmatizam, dalekovidost, kratkovidost i prezbiopiju.

Tvrda kontaktna sočiva se sve ređe koriste i služe za korekciju mnogo velikih dioptrija. Polu-tvrda kontaktna sočiva u odnosu na meka kontaktna sočiva nose se duži period, od jedne do dve godine. Kao i meka kontaktna sočiva mogu korigovati astigmatične dioptrije, takođe mogu biti bez boje ili sa bojom, sa prepisanom dioptrijom ili kao kozmetička kontaktna sočiva bez ikakve dioptrije.

Kontaktna sočiva, bilo koje vrste od navedenih, nisu štetna za vaše oči ukoliko pratite upustva oftalmologa. Najvažnije od svega je to što sočiva morate redovno čistiti, dezinfikovati i čuvati na adekvatnom mestu. Vaše sočivo je samo vaše i nikad ga nemojte deliti sa drugim osobama. Ono što je najvažnije da napomenemo, u vezi sa kontaktnim sočivima, bilo da su meka ili polutvrda, je da bez obzira na uputstvo proizvođača ili subjektivan osećaj nosioca, svako sočivo ima svoj rok trajanja – koji ističe otvaranjem originalne ambalaže i svako nošenje preko naznačenog roka može izazvati brojne komplikacije u vidu infekcija ili alergija. Nemojte nositi sočiva ukoliko ste prehlađeni ili bolesni. Nemojte spavati sa kontaktnim sočivima. Sočivo obavezno perite svaki put po skidanju, preporučuje se korišćenje i fiziološkog rastvora za ispiranje i odlažite ga u čistu i suvu kasetu, u koju ćete svako veče sipati svež rastvor u kome će ona stajati do narednog postavljanja.

Imaći na umu brigu o vašim očima i želeći da vam pružimo samo najbolje, u našoj radnji možete naručiti kontaktna sočiva svetskih proizvođača kao što su Bausch & Lomb i Ciba Vision, kao i rastvor za održavanje vaših sočiva.

Upustvo za stavljanje i skidanje sočiva

Meka kontaktna sočiva

Za rukovanje kontaktnim sočivima neophodno je voditi računa o ličnoj higijeni ruku. Ruke morate pre stavljanja sočiva oprati i obrisati. Nokti treba da budu čisti i po mogućstvu što kraći kako nebi oštetili oko ili sočivo. Pri čišćenju sočiva nikako ne koristiti nokte već jagodice prstiju.

Stavljanje sočiva na oči

Pri prvom rukovanju sočivima obavezno koristiti ogledalo. Da bi se stekla rutina i da ne bi došlo do zamene sočiva uvek treba započeti postupak sa istim sočivom(desnim ili levim). Dok se ne stekne rutina sočiva obavezno stavljajte iznad neke ravne površine, kako bi se izbeglo gubljenje sočiva ukoliko vam ispadne.

  • Pre nego što stavite sočivo proverite da nije okrenuto naopako. Izvaditi sočivo iz kutijice i isperite ga sa svežim rastvorom za ispiranje. Proveriti da li je čisto, bez naslaga i ravnomerno vlažno. Stavite sočivo na jagodicu kažiprsta desne ruke(ako ste dešnjak), a srednjim prstom iste ruke povucite donji kapak oka.
  • Srednjim prstom druge ruke povući gornji kapak oka i gledajte pravo u svoje oko u ogledalu i smestiti sočivo pravo na rožnjaču oka. Pustiti kapak i trepnuti. Proverite da li je sočivo na pravom mestu. Vaš vid mora biti bistar, a udobnost zadovoljavajuća. Ako osećate nelagodnost, možda se na sočivu nalaze čestice prašine. U tom slučaju skinuti sočivo, isprati ga i ponovo staviti u oko.
Skidanje sočiva

Prvo dobro operite i osušite ruke, zatim povući gornji i donji kapak kao što je opisano u prethodnom postupku i pažljivo uhvatiti sočivo pomoću kažiprsta i palca. Pre nego što sočivo odložite u odgovarajuću kutiju, očistiti ga, isprati i dezinfikovati. Sočiva treba skinuti pre uklanjanja šminke

Polu-tvda kontaktna sočiva

Stavljanje sočiva

Kao i kod mekih sočiva i ovde je vrlo važno da vam ruke pre kontakta sa sočivima budu čiste. Obavezno koristiti ogledalo. Sočiva stavljajte iznad neke ravne površine kako bi se izbegao gubitak istog. Stavljanje sočiva je sličano.

Najpre izvaditi sočivo iz kutijice. Isperati ga svežim rastvorom za ispiranje i proveriti da li je sočivo čisto. Staviti sočivo na jagodicu kažiprsta ruke. Srednjim prstom iste ruke povucite donji kapak oka.

  • Srednjim prstom druge ruke povući gornji kapak istog oka i gledati pravo u svoje oko u ogledalu, a zatim smestiti sočivo pravo na rožnjaču oka. Pustiti kapke, trepnuti i proveriti da li je sočivo na pravom mestu. Da bi ste znali da ste dobro stavili sočivo vid mora biti bistar, a udobnost zadovoljavajuća. Ako vam vid nije bistar, moguće je da se sočivo nalazi na beonjači. U takvom slučaju, zatvorite oko i preko kapka jagodicom kažiprsta masirati sočivo prema sredini.

Skidanje sočiva

Pre skidanja sočiva pripremiti sve što je potrebno za negu sočiva nakon skidanja: tečnost za čišćenje, tečnost za ispiranje i posudicu. Da bi se izbegao gubitak sočiva, staviti peškir ili dlan ruke ispod oka.

  • Kažiprstom ruke povući spoljnii ugao (između gornjeg i donjeg kapka) oka, prema spolja i gore. Za vreme ovog postupka nesmete žmurati. Zatim jako trepnuti i sočivo će ispasti napolje na peškir ili dlan. Sočivo skinuti pre skidanja šminke.

© 2016 Optika Ottimo Occhio.

Back to top